Financiering

Het starten of overnemen van een bedrijf vereist vaak investeringen. Bijvoorbeeld investeringen in extra grond of in duurzame bedrijfsgebouwen. Welke mogelijkheden heb je om jouw plannen, bedrijfsstart of bedrijfsgroei te financieren?
Maak allereerst een onderscheid in financiering voor exploitatie en vermogen.
Exploitatiefinanciering is financiering van zaken die jaarlijks terugkomen in de bedrijfsvoering, zoals zaden, plantgoed of stro. Dat kan goed met een doorlopend krediet bij de bank, je eigen spaargeld of voorfinanciering door je klanten.
Vermogensfinanciering gaat over het financieren van vaste activa, het vermogen dat je nodig hebt om grond en gebouwen te verkrijgen. Wat zijn je mogelijkheden?
- Je kan grond en gebouwen overnemen van een bestaand bedrijf (fiscaal gunstige aankoop).
- Je kan lenen bij een bank, soms tegen lagere rente met groenfinanciering of een garantstelling van de staat of een andere ondernemer
- Je kan een samenwerkingspartner of investeerder (bv. een grondfonds) vinden.
- Je kan crowdfunden
- Je kunt aanvullen met subsidies.
Natuurlijk kan je ook een combinatie maken van al deze vormen.
In onze brochure Financiering voor duurzame landbouwbedrijven meer informatie over succesvolle manieren om aan vermogen te komen, vooral niet-bancair. Met praktische voorbeelden van boeren en tuinders die je voorgingen.
Grondfonds
Biologisch-dynamisch, biologisch of natuurinclusieve boer? Dan kan je grond laten aankopen door Stichting BD Grondbeheer en het via langdurige erfpacht in gebruik krijgen.
Subsidies
Vergeet ze niet! Voor jonge boeren (jonger dan 41) is er de Regeling jonge landbouwers (JOLA), waarmee je investeringssubsidie kan aanvragen. Ook kom je onder de 41 jaar in aanmerking voor extra hectaretoeslag onder de Regeling extra betaling jonge landbouwers. Via je bank kan je in aanmerking komen voor de Garantieregeling Vermogensversterkende Kredieten, waarbij de overheid garant staat voor een gedeelte van je lening.
Tip
Bouw als starter vast vermogen op op je balans. Liefst in mobiele activa. Bijvoorbeeld een kudde koeien, of machines. Dit heeft waarde voor de bank, waartegen je kan lenen. En je laat zien dat je ondernemend bent.
Crowdfunding
Je kan ook crowdfunden, zowel voor je exploitatie als voor vermogen. Lees voorbeelden in onze brochure Crowdfunding op de boerderij.
Of bekijk hier hoe tuinder Pieter Lammerts van tuinderij de Nieuwe Ronde het succesvol voor elkaar kreeg: