Landgilde Routekaart Bedrijfsovername

Volgende pagina >>>

 

Wil je starten? Ga je een bedrijf overnemen? Of draag je je bedrijf over aan de volgende generatie, binnen of buiten de familie? De Landgilde Routekaart Bedrijfsovername helpt je om koers te houden. En om goed voorbereid het overnameproces in te gaan.

 

De routekaart is mede mogelijk gemaakt door Newbie/wur  

 

Zo gebruik je de Routekaart:

Basis: iedereen heeft zijn basisgegevens op orde: diploma’s, eigendomspapieren, Skal licentie, hypotheken, klantenbestanden, …..

 

Stap 1. Ben je starter of overnemer? Beantwoord eerst alle vragen voor starters voor jouzelf, samen met je partner.

 

Stap 2. Ben je overdrager? Beantwoord ook eerst alle vragen voor overdragers voor jouzelf, samen met je partner.

 

Stap 3. Pas dan ga je in gesprek met elkaar, met partners erbij. Samen loop je alle punten langs, en samen beslis je per punt wat de afspraken voor de toekomst zijn.

 

Noteer je afspraken voor de toekomst in een samenwerkingsovereenkomst of in een overeenkomst voor overname. Zo maak je samen stap voor stap een routekaart voor jullie start of overname.

 

Maak vervolgens uitwerkingscontracten, zoals een maatschapsovereenkomst of koopovereenkomst. En ga lekker aan het werk. Evalueer je plannen. En vier de overdracht!

 

Met deze routekaart kunnen we jouw start, overname en overdracht ook begeleiden. Kijk op de pagina begeleiding en advies voor een begeleider bij jou in de buurt.

 

Variant: Is het nog een beetje veel? Begin dan eerst een jaar met samen ondernemen: je deelt samen de exploitatie of een deel ervan. Beantwoord de vragen 1 tot en met 3, ook samen. Spreek af hoe je de samenwerking evalueert en wanneer je het wel over overdracht van vermogen gaat hebben.

 

TIPS

Een goede reis langs de routekaart:

  • De routekaart geeft je de stappen, maar je moet zelf en met elkaar de reis nog maken. Het loopt altijd anders dan je denkt. Dat is niet erg, maak de reis met enthousiasme en doorzettingsvermogen!
  • Kies een onafhankelijke begeleider bij jullie gesprekken, dat verhoogt de kans op succes! Kijk op www.landgilde.nl voor ervaren begeleiders.
  • Ga zitten voor de gesprekken en schrijf de afspraken op. Dat mag in een schriftje of in als gespreksverslag. Maak van je gezamenlijke routekaart een document dat je samen ondertekent.
  • Knip de tijd in stukjes. Geef rust en richting aan opvolging via fases met beslispunten, zowel voor de overdrager als overnemer.
  • Maak heldere afspraken over de woning: welk gezin kan wanneer bij het bedrijf wonen? De woning kan een onverwachte lastige discussie vormen.
  • Spreek elkaar regelmatig over de samenwerking envolgende stappen, en rond die stappen ook af.
  • Vier en verzorg je samenwerking. Doe ook leuke dingen samen. Een feestje – bijvoorbeeld met klanten – is een positieve stap in het proces.

 

FLOPS

Onderweg vind je valkuilen. We zien bedrijfsovernames (te) vaak verkeerd lopen wanneer betrokkenen:

  • Denken dat tijdens de overnameperiode twee gezinsinkomens makkelijk haalbaar zijn, terwijl dit feitelijk niet zo is.
  • Denken dat het ok is tussendoor gemaakte mondelinge afspraken ‘in de melkput’ niet op te schrijven of met de rest te delen.
  • Verwachten dat met twee gezinnen op één erf wonen of vijf jaar in de stacaravan leven tijdens de overnameperiode ook vijf jaar leuk blijft.
  • Inschatten dat de overdragende boer of tuinder op termijn wel zal gaan verhuizen en het er nooit over hebben.
  • Vergeten de plannen met niet-overnemende kinderen, familie of andere belanghebbenden te bespreken.
  • Denken dat bedrijfsovername een puur zakelijke aangelegenheid is en aan het gevoel voorbij gaan.

Volgende pagina >>>