Volgende pagina >>>

 

Op juridisch gebied komt er ook veel kijken bij een bedrijfsstart of overname. Het is belangrijk dit goed te regelen, om later ongewenste verrassingen te voorkomen.

 

Wij zeggen: doorloop eerst de vragen van de Routekaart Bedrijfsovername en maak een overeenkomst op hoofdlijnen. Tijdens of erna kom je toe aan: 

 

 

Rechtsvorm: wanneer je je ouders of een ander opvolgt, of een eigen onderneming opstart, heb je een rechtsvorm nodig. De rechtsvorm moet bijdragen aan wat jij wil, en kan je kiezen op basis van de mensen die erin willen werken, de fiscale aspecten en de aansprakelijkheid van het bedrijf. Orienteer je goed op de verschillende rechtsvormen. Lees bijvoorbeeld meer in onze brochure Rechtsvormen in de multifunctionele landbouw of bij het NaJK.

 

 

Fiscaal: continuiteit van bedrijven is belangrijk voor de Nederlandse fiscus. Zo zijn er veel fiscale regels en ook tegemoetkomingen om een bedrijf over te dragen. Enkele jaren samenwerken - bijvoorbeeld in maatschap - is vaak fiscaal het gunstigst. Vraag je wel af of je dat wil en kan. In ieder geval: het is slim om je bij fiscale zaken te laten begeleiden door een deskundige agrarische accountant of fiscalist. 

 

Nuttig voor de overdracht is de bedrijfsopvolgingsregeling of faciliteit (BOR/BOF). Want bedrijfsopvolging in de landbouw is vaak alleen haalbaar als het landbouwbedrijf wordt overgedragen tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. Zo'n overdracht tegen een lagere prijs is fiscaal gezien een schenking, met schenkbelasting. De bedrijfsopvolgingsfaciliteit houdt in dat de bedrijfsopvolger een voorwaardelijke vrijstelling krijgt voor die schenkbelasting of voor erfbelasting. Dit kan zowel voor kinderen als voor niet-kinderen, met een minimale samenwerkingstijd van 3 jaar. Uiteraard moet er wel genoeg vermogen overblijven voor de overdragers: zij willen ook een goede oudedagsvoorziening. 

 

Overdragers maken 'winst' als ze stoppen, over die stakingswinst moet inkomstenbelasting worden betaald. Ook hier is een tegemoetkoming mogelijk: geruisloos doorschuiven. Dat betekent dat de ondernemer over de gerealiseerde verkoopwinst geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voorwaarde voor geruisloze overdracht is dat de opvolger met de balanswaarden van de onderneming van de overdragers verder gaat, en het bedrijf minimaal 5 jaar voortzet. Eigenlijk neemt de bedrijfsopvolger dan de nog openstaande belastingschuld van de overdragers over.

 

Bij bedrijfsopvolging worden ook de onroerende zaken (land en gebouwen) overgenomen. Dan betaal je overdrachtsbelasting, net als bij aankoop. 

 

Ben je startend als ondernemer? Alle fiscale informatie ook in het Handboek ondernemen van de belastingdienst. 

 

Volgende pagina >>>

 

 

Bekijk Vraag & aanbod Plaats advertentie

Traktor landgilde