Geitenboerderij Vliek

Locatie
Ambt Delden
Wij zoeken
Mede-ondernemer, Opvolger
Soort bedrijf
Veehouderij
Hectare
20 a
Nevenfuncties
Anders namelijk
Achtergrond

Wij zoeken: medewerker / opvolger vanaf najaar 2024 voor biologische geitenhouderij met eigen zuivelverwerking op landgoed Twickel met 20 hectare pacht.

 

De biologische geitenboerderij Vliek is een mooi en up to date bedrijf met 320 melkgeiten, 80 lammeren en vijf bokken. Ruim de helft van de melk wordt verwerkt tot gepasteuriseerde melk, yoghurt en kwark. De rest van de melk wordt opgehaald door de CZ Rouveen. Pieter Vliek heeft dit bedrijf met hart en ziel opgebouwd, waarbij vooral de zuivelverwerking uniek is binnen de sector: vergaand gemechaniseerd, in staat goede en constante kwaliteit te leveren en zelf alles af te vullen. Hierdoor is er een stabiele afzet. Door het zelf verzuivelen is het bedrijf ook economisch heel gezond. Stichting Twickel wil graag dat dit bedrijf wordt voortgezet en heeft voor de toekomst uitbreiding van grond toegezegd.

Pieter wil het bedrijf graag overdragen aan (een) nieuwe ondernemer(s). Iemand die met eenzelfde enthousiasme en aandacht het levenswerk van Pieter wil voortzetten, met ondernemerschap, liefde voor geiten, affiniteit met techniek en verzuivelen (in feite run je een mini zuivelfabriek) en een wens om de grond op het prachtige landgoed goed te beheren. M.n. door het verzuivelen is de geitenboerderij specialistisch, wat ook wat extra’s vraagt van medewerkers / opvolgers. Voor mensen met een passie voor geiten en verzuivelen ligt hier een prachtige kans om je eigen ondernemerschap inhoud te geven. Pieter werkt graag nog ca. 4 jaar mee om nieuwe mensen in te werken. Je werkt aanvankelijk in loondienst en hopelijk snel binnen een VOF. Er is een goed inkomen mogelijk voor 2 volledige vakkrachten. De huidige medewerkster vertrekt uiterlijk eind 2024. Er is een boerderij/woning aanwezig, geschikt voor dubbele bewoning. In een deel wonen nu Pieter en Connie.

 

Werkzaamheden

Samen met Pieter heb je aandacht voor de verzorging en gezondheid van de geiten. We gebruiken geen antibiotica bij de melkgevende dieren en we werken samen met een veeartsenpraktijk en een veterinair homeopaat. De geiten zijn CAE en CL-certificaatwaardig. Het voeren is zowel gemechaniseerd als handmatig. Geiten worden gemolken in een 2x26 melkput met automatische afname en Copulsation. Er worden veel hoogwaardige bokken gebruikt en er is een volledige zes-weekse melkcontrôle.
Voerwinning is volledig in eigen beheer. Alle grond wordt omgezet naar kruidenrijk grasland. De mest wordt omgezet in bokashi en twee keer per jaar uitgereden.

 

Het zuivelen wordt helemaal zelf gedaan op vier ochtenden per week, met ruime aandacht voor kwaliteitsborging (mbv. zuivelconsultant Fretec). Er is een geavanceerde Nimco vulmachine, wat het nodige werktuigbouwkundig inzicht vereist. Er is een langdurige samenwerking met Udea en Odin, die twee keer per week bestellen en afhalen.

Als je eenmaal bent ingewerkt komen er gaandeweg ook taken bij voor de website, contacten met consumenten, loonwerker, mechanisatiebedrijf, installatiebedrijf, Stichting Twickel (eigenaar van de grond en de woning) en buurt. En natuurlijk de nodige administratie en regelgeving.

 

Eerste gedachten over de opvolging: het is een proces van langere termijn. Ons idee is dat het inwerken / eigen maken van het bedrijf niet binnen een jaar kan plaatsvinden vanwege de complexiteit van het bedrijf. Er is volop ruimte voor eigen inbreng en ideeën, voor zover het past binnen het financiële plaatje. Alles is bespreekbaar en wij staan open voor de toekomst van de nieuwe pachter(s).

 

Competenties potentiële opvolger

-relevant HBO werk- en denkniveau

-bewezen affiniteit met biologische landbouw

-bewezen affiniteit met techniek

-werkervaring in de geitenhouderij

-kennis/ervaring bodemkunde

-oplossingsgericht denken

-inventiviteit en originaliteit

 

Verder is het een pré:

-kennis/ervaring in zuivelproductie

-ervaring met financiële administratie/boekhoudprogramma’s

-goede schrijf- en taalvaardigheid van het Nederlands

-beheersing van de Engelse taal

 

Ben jij enthousiast?

Voor vragen en sollicitaties neem je contact op met Pieter Vliek.
Stuur een email naar:  met motivatie en CV. Liefst uiterlijk 1 september 2024. 
Bij vragen kan je bellen naar Pieter: 06-22062374. Meer informatie op www.Geitenboerderijvliek.nl

Onze wens

Het contact van deze vacature verloopt via LandGilde

Zoekopdracht
Grote banner (1200x600)

Traktor landgilde