Voedselbos Valthe

Locatie
Valthe
Wij zoeken
Mede-ondernemer
Soort bedrijf
Voedselbos met intensieve moestuin
Hectare
8
Nevenactiviteiten
Recreatie
Onze wens

Introductie

Na een dik jaar gewerkt te hebben aan fase 1 van Voedselbos Valthe is de ambitie ontstaan om het op te schalen naar een grootschaliger landbouwbedrijf met recreatie. Hiervoor hebben we het landbouw bedrijf Eko-Logisch BV opgericht en er is 6,5 ha aangrenzende landbouwgrond gekocht om deze ambitie te verwezenlijken. 

FASE I

In deze fase hebben we enerzijds de woning opgeknapt en de schuur omgebouwd tot woonschuur zodat er genoeg verblijfsruimte is. Anderzijds zijn we begonnen met het grondverzet en hebben we twee winters gehad om het bos aan te planten.

 

FASE II

In deze fase willen we gaan opschalen naar een professioneel bedrijf met inkomsten uit recreatie en voedselproductie. De ontwikkeling van het nieuw aangekochte stuk grond zal de eerste tijd een prioriteit zijn in de mix van werkzaamheden. 

Waar we in Fase I te maken hadden met een gunstige uitgangspositie van relatief goede grond en aan drie kanten een aanwezige windhaag, zullen we in Fase II meer tijd moeten nemen om de juiste basisvoorwaarden te creëren die kwetsbare jonge aanplant nodig heeft om aan te slaan. 

 

Wie zoeken we?

We zoeken een ondernemende boer met visie die zich voor de lange termijn wil verbinden aan Voedselbos Valthe. Dit is werken op het land, recreatie faciliteren, en een gemeenschap met klanten, loonarbeiders en vrijwilligers opbouwen. Een boer die een stevig ‘life plan’ heeft, de benodigde kennis en ervaring, inclusief bewezen uithoudingsvermogen.

De romantische momenten uit “The Biggest Little Farm” geven een wat vertekend beeld, want het werken en leven op je eigen boerderij is vaak zwaar. Dus als je alleen buiten, op een mooie plek wil wonen, maar niet echt fulltime boer of boerin wil worden, of je bent minder gedreven om het bedrijf ook economisch rendabel te gaan maken, dan past deze propositie niet.

 

Kennis en vaardigheden

Het is belangrijk dat je de nodige kennis en vaardigheden al hebt opgedaan. Wat theoretische kennis betreft: je weet alles van voedselbossen, regeneratieve landbouw, permacultuur, agro-forestry en aanverwante thema’s.

En je hebt deze kennis al zelf in de praktijk gebracht: je hebt minstens een cursus gevolgd,  meerdere maanden fulltime (mee)gewerkt op een soortgelijke plek, zoals een regeneratieve- of een permacultuur boerderij. 

Dit zoeken we: 

 • Je bent ondernemend: je komt namelijk niet op de loonlijst maar bent deels afhankelijk van het succes van de onderneming

 • Je vind het leuk om mensen te ontvangen en ervoor te zorgen dat ze een comfortabel verblijf hebben; en zorgt ervoor dat ze goede reviews achterlaten

 • Je snapt de business, marketing en sales. Een kilo blauwe bessen kan je voor 8 of voor 30 euro verkopen; of je verwerkt het tot fruit-leer, taart, of jam. Je bent continu op zoek naar de meest waardevolle afzet

 • Je kan een hele dag stevig doorwerken buiten op het land 

 • Je bent handig: er gaat altijd wel wat stuk, en dat moet je kunnen fixen. Alleen voor complexe dingen bel je een expert

 • Je bent de spil zijn in de community van loonwerkers, recreanten, vrijwilligers, investeerders, en afnemers om de onderneming te laten groeien

Financieel

Niet vereist, maar wel een grote voorkeur: je hebt wat eigen vermogen om een stukje mee te investeren en het helpt als je (of je partner) deels een andere inkomstenbron hebt. Als dat niet zo is en de rest past perfect, dan zorgen we ook dat het financieel goed geregeld wordt. We verwachten hierin wel transparantie over vermogen en inkomen, zodat we met elkaar de juiste balans kunnen vinden.

 

Gemeenschap

 

Je houdt er ook van om een gemeenschap te bouwen. Het is met name belangrijk om de woonkernen rondom het voedselbos te activeren en te betrekken. Zonder hen heeft de boerderij geen bestaansrecht, je hebt hen nodig als klant en ook als medefinancier. Je bent dus ook vaardig in marketing, communicatie en sales.

Wat heeft Voedselbos Valthe te bieden? 

Je moet dit zien als  een springplank naar een nieuwe wereld en een nieuw soort leven voor jou. Qua inkomsten willen we samen op zoek gaan naar een mix van inkomsten-deling en een vast basisbedrag. We zijn als bedrijf op dit moment nog te klein om arbeidscontracten aan te gaan, dus we willen de vergoeding afrekenen op basis van inhuur. 

We bieden: 

 • De plek om je te ontplooien als pionier van een nieuw soort voedsel-productie

 • De mogelijkheid om er te wonen in de dienstwoning

 • De mogelijkheid om op termijn een goede boterham te verdienen (ca 80k na 4yr)

 • De mogelijkheid om onderdeel te worden of in te groeien in de landbouw onderneming Eko-Logisch BV 

Het proces

 • Je stuurt een mail met CV en motivatie naar

 • Bij een positieve indruk plannen we een videocall in als introductie

 • Bij wederom een goede klik nodigen we je uit om een dag mee te werken in het Voedselbos

 • Je krijgt een assessment (thuiswerkopdracht) op commercieel gebied.

 • We willen graag twee referenties spreken

 • Als dit allemaal positief is, gaan we in gesprek over de juiste financiële en contractuele invulling.

 

 

Het contact van deze vacature verloopt via LandGilde

Traktor landgilde