Tuinderij de Voedselketen

Locatie
Oirschot
Wij zoeken
Opvolger
Soort bedrijf
Tuinbouw
Onze wens

In het hart van het GroeneWoud, een prachtig hagen-landschap in beekdalen gevormd door beken zoals de Dommel, de Beerze en de Reusel, liggen de gronden van Tuinderij de Voedselketen. Aan de onderzijde van de natuurgebieden de mortelen, de Kampina en Oisterwijkse bossen en vennen bevinden zich twee percelen waar op basis van agro-ecologie en agro-forestry gewassen geteeld worden.

De CSA is reeds opgezet en draaiende, hiervoor wordt op korte termijn een nieuwe tuinder gezocht, die de klantenkring en bestaande inboedel van kassen, koelcel en andere materialen kan overnemen. Ook zijn er mogelijkheden voor tuinders die daarnaast of zelfstandig daarvan, aan de slag willen met kleinfruit, grove groententeelt met minimale grondbewerking, of wellicht teelt van paddestoelen.

Kernwaarden:
Agro-forestry, Agro-ecologie, regeneratief, permacultuur, no-dig, CSA, ecologisch, sociaal, educatie.

Vacature

Tuinderij de Voedselketen zoekt met spoed een nieuwe tuinder die de teelt van onze groentepakketten wil overnemen.

Omdat Alex helaas gaat stoppen zoeken we iemand die op korte termijn de bestaande klantenkring en inboedel wil overnemen, en als zelfstandig ondernemer op de tuinderij de groenteteelt onder hun hoede wil nemen.

Tuinderij de Voedselketen

Is een agro-ecologische tuinderij in het Groene Woud (midden-Brabant) bij Oirschot, gebaseerd op de principes van permacultuur. Er worden groenten geteeld tussen rijen fruitbomen en bessenstruiken. Zonder kerende grondbewerking, met groencompost als bemesting.

Een nieuwe tuinder zou de vrijheid krijgen om de CSA vorm te geven zoals hen goed dunkt, zolang het past binnen de werkwijze en gedachtegoed waarmee de tuinderij ooit is vormgegeven. De benodigde inboedel (tunnelkassen, beregening, kratjes, gereedschap, koelcel, machines, werkruimte, etc) is volledig aanwezig en kan samen met de bestaande klantenkring (CSA leden) overgenomen worden.

Voor de juiste persoon is dus het bedje gespreid, en ligt hier een geweldige kans!

Divers bedrijf

Op de tuinderij wordt ook les gegeven en is een fruit aanplant aanwezig. De bestaande locatie van 0,6ha wordt momenteel uitgebreid met 3ha grond die in de buurt ligt, hier worden rijen fruitbomen (ciderappels) aangeplant, met stroken ertussen, bedoeld voor (grove) groenteteelt. Hier zou de CSA desgewenst kunnen uitbreiden, en is ruimte voor de teelt van grove groenten, en kleinfruit.

Het grootfruit (cider-appels) worden uitgebaat door Linder, die cider maakt en les geeft over permacultuur en agro-ecologie. Eventueel is er dus genoeg ruimte voor nieuwe 2 ondernemers of een stel met plannen die breder zijn. Wel is de eerste behoefte nu aan een tuinder fijne groenteteelt om de bestaande CSA voort te zetten.

Het is de bedoeling dat meerdere ondernemers zelfstandig ondernemen op hetzelfde land, verschillende teelten uitbaten, en zo een divers landbouwbedrijf vormgeven. Er is nog behoorlijk wat speling om dingen aan te passen en teelten toe te voegen zoals kruidenteelt of teelt van kleinfruit, maar de basis is groenteteelt en cider-appels, voor de groenteteelt zoeken we nu met spoed iemand die verder wil.

Interesse

Wordt jij enthousiast over een dergelijk bedrijf? In staat om een CSA te runnen? Zelfstandig de groententeelt van een bestaande tuinder over te nemen? Zijn agro-ecologie, agroforestry en permacultuur woorden waar jij passie voor hebt?

Neem dan snel contact op met ons via en stuur een mail waarin je jezelf voorstelt voor 31 januari 2023. In februari nodigen we iedereen uit om kennis te maken en de locaties te bekijken. Vanaf maart kan een nieuwe tuinder ingewerkt worden en vanaf april is het inkomen uit de CSA voor de nieuwe tuinder. Wel is Alex nog tot de zomer beschikbaar voor vragen en enige begeleiding.

Op onze website kun je alvast iets meer lezen over de tuinderij zoals die nu is. Al is er een hoop aan het schuiven en gaan we de komende jaren flink uitbreiden en diversificeren. Veel groeimogelijkheden dus!

 

Interesse? Neem contact op via:

E-mail
Telefoon
06-28097346

Traktor landgilde