De Eikenhof

Locatie
Voerendaal, Zuid Limburg
Wij zoeken
Mede-ondernemer
Soort bedrijf
Tuinbouw
Hectare
1
Nevenactiviteiten
Boerderijverkoop, Recreatie, lokale afzet, inclusief restaurants
Onze wens

Tuinder/biologische boer gezocht voor Tuinderij Belle Hélène op Landgoed de Eikenhof. 

 

In de gemeente Voerendaal, op het Plateau van Ubachsberg, in het Limburgse Heuvelland  (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) staat iets mooi te gebeuren: de ontwikkeling van het Landgoed De Eikenhof (totaal 5 hectare). Een ambitieus plan voor een fantastische en unieke plek op aarde! (Zie: www.ruimtelijkeplannen.nl voor het bestemmingsplan; intypen bij adres: Mingersborg 28a, 6367 JX Voerendaal).

 

Onderdeel van het Landgoed De Eikenhof is de Tuinderij Belle Hélène, een permacultuur-tuinderij met voedselbosranden en moestuinen met vooral éénjarige groenten van in totaal 2 hectare bos inclusief 0,5 hectare groenteteelt. Deze moestuinen zijn “productietuinen” die bedoeld zijn om de gasten die op het Landgoed De Eikenhof verblijven smakelijke gerechten voor te kunnen schotelen en voor de verkoop van verse groenten (“van de grond tot de mond”) aan buurtbewoners die in de omgeving van het landgoed wonen (kern Ubachsberg, buurtschappen Colmont, Elkenrade, Eyserheide, Trintelen, Mingersborg) en aan lokale restaurants.

 

Voor de Tuinderij Belle Hélène zijn de eigenaren Alex Bos en Fernando Ferreira op zoek naar:

 

een tuinder / biologische boer (m/v)

 

die “voor eigen rekening”, als een (commercieel) ondernemer, de moestuinen met vooral éénjarige groenten gaat exploiteren.

De gezochte tuinder/boer (m/v) moet een doorpakker zijn, die op ecologisch verantwoorde wijze biologische groenten gaat verbouwen, en die aan de mens gaat brengen.

 

Als tuinder/boer pacht hij/zij de tuinderij voor meerjarige periode van de eigenaren, waarmee nauw moet worden samengewerkt (beplantingsplan; educatie; kookworkshops; toegankelijkheid). Eigenaar Alex Bos is niet alleen de verpachter, ook “the most preferred buyer” als chef=kok, maar ook buurtbewoners, lokale restaurants e.d. zijn zoals gezegd haar/zijn klanten.

 

Ook zal moeten worden samengewerkt met buurtbewoners, die op allerlei wijzen worden betrokken bij het landgoed (een op te zetten vrijwilligersorganisatie van bewoners die daadwerkelijk de handen uit de mouwen willen steken, een op te zetten lokale voedselgemeenschap, een te creëren zondagse ontmoetingsplek voor bewoners).

 

Er moet in overleg nog wel het één en ander worden uitgewerkt, maar dit is het globale “plaatje”. Van de aanstaande tuinder/boer (m/v) wordt een businessplan verwacht, op basis waarvan een duurzame exploitatie mogelijk kan worden geacht. In het plaatje is eventueel ruimte voor twee-persoons-onderneming, als dit financieel-economisch en organisatorisch haalbaar zou zijn.

De gezochte tuinder/boer is geen pacht verschuldigd totdat een overeengekomen grootte aan bedrijfswinst is behaald, waarna van de meerwinst 50% wordt afgedragen aan de verpachter, totdat de jaarlijkse pachtsom geheel is voldaan. Op basis van een zgn. open boekhouding (waarover tussen pachter en verpachter overeenstemming bestaat) .

 

Het (eveneens commerciële) bedrijf dat het Landgoed De Eikenhof gaat exploiteren, De Eikenhof B.V., zal faciliteiten en praktische ondersteuning bieden op het gebied van de bedrijfsadministratie, de communicatie (inhoudelijk, visueel en online) en de e-commerce (webshop). Deze faciliteiten worden “om niet” geboden totdat de pachter de maximale pachtsom is verschuldigd, waarna voor deze diensten een marktconform tarief gaat gelden.

 

De aanstaande tuinder/boer wordt geacht, tegen betaling, bij te dragen aan de aanleg van “het voedselbos” (= bessenstruiken e.d., voedselbosranden).

 

Uit het voorgaande zal het duidelijk zijn, dat een doorslaggevende voorwaarde is dat het “klikt” met Alex Bos en Fernando Ferreira, en met Ziggy Beckers, de ontwerper van “het voedselbos” (onder supervisie van Ploni Sikkes, landschapsontwerper).

 

Een kennismakings-/proeftijd lijkt aangebracht.

 

Betrokkene zal in Zuid-Limburg moeten wonen / gaan wonen.

 

Kortom: Een uitdagende vacature, als je het Landgoed De Eikenhof met z’n mensen ziet zitten, in staat bent je eigen plan te trekken, en niet te bang een risico te nemen!

 

We zoeken iemand voor teeltseizoen 2022, dus zo snel als mogelijk. 

 

Informatie bij:

Frans Disse, projectleider/adviseur; ; +31 6 50 621 876

Interesse? Neem contact op via:

E-mail
Telefoon
06 50 621 876

Traktor landgilde